LOVING THE WET.LAND TERRA ANIMA ZA ZAŠČITO MOČVIRIJ
MOČ-VIR-JE: NAJBOLJ OGROŽEN IN OBENEM NAJBOLJ DRAGOCEN EKOSISTEM V slovenščini korena besede močvirje - moč in vir, kažeta, da je to prostor, ki je vir moči. Iz vidika ekonomije imajo močvirja majhno vrednost, zato jih najraje zadušijo z betonom industrijskih con. V zadnjih 100 letih smo v Evropi uničili do 90% močvirij. Ti najbolj ranljivi ekosistemi zemlje so pomembni kot klimatske naprave pri obvladovanju podnebnih sprememb, zagotavljanju zalog pitne vode in prečiščevanju ter bogatenju podtalnice. Močvirja so biotsko najbolj raznoliki ekosistemi. V dušnem jeziku so močvirja kotli moči, ki krepijo našo ustvarjalnost in pomagajo vzdrževati notranje ravnovesje. Močvirje je vstop v čustveno podzemlje. V blatno podzavest. V dušeče globine in rodovitne razkošnosti. V strašljivo in lepljivo, sluzasto in krveno, a obenem ekstatično in ravno rojeno. Lahko ga vidimo kot zastano, polno žuželk, ali brbotajoče, prekipevajoče od življenja. Kakorkoli, tam, kjer se voda tako gosto zmeša s prstjo, vse stvari, zvezdne iskre, svetle ideje in sanje dobijo obliko. Tu se začne uresničevati Življenje.
Me živimo v neposredni bližini čudovitega močvirnega ekosistema Blate Mlake. Kraj ni naš, ampak smo me njegove. Živeti globoko povezan z zemljo, pomeni živeti prepojen z močjo kraja kakršenkoli že je in mu pripadati. Nas je sprejelo močvirje. Dinamika njegovega ekosistema se odraža v naših delih, načinu življenja, ustvarjalnosti in izzivih. Pripadati kraju, pomeni tudi sprejeti odgovornost in se zavzeti zanj. Leta 2015 smo vzpostavile Civilno iniciativo za zaščito tega področja in sedem let je trajalo, da so se postopki sprožili in smo tik pred realizacijo. Želimo si opolnomčiti posameznike, ki jim je dragocen njihov lokalni okoliš, kako se zavzeti zanj, postati njegov varuh, ali le nekdo, ki spusti moč kraja skozi sebe in s tem postane še nekaj veliko več. Kako vzpostaviti civilno iniciativo, kako najti argumente za zaščito, s kom sodelovati, na koga se obrniti,… vse to in še več z veseljem pomagamo vsem tistim, ki imajo željo in ljubezen do svojega kraja, pa ne vedo kako oziroma mislijo da so nemočni.
PROJEKT LOVING THE WET.LAND:
ERASMUS + TRENING MOBILNOSTI MLADINSKIH DELAVCEV O UPORABI UMETNOSTI PRIPOVEDOVANJA ZGODB ZA OKOLJEVARSTVENO VZGOJO NA PRIMERU MOČVIRJA Junija 2022 smo v društvu Terra Anima, skupaj s partnerji iz Makedonije SFERA, Madžarske Ecoservice in Hrvaške Laboratorij zabave, izvedli Erasmus+ trening. Podali smo se na popotovanje na katerem smo se želeli naučiti, kako s pomočjo umetnosti pripovedovanja zgodb, okrepiti odnos do močvirij. Naš namen je bil torej preprost: V ljudeh vzbuditi ljubezen do močvirij. In uspelo nam je! Rezultat našega treninga je poučna in navdihujoča e- knjiga ki poleg pomena zgodb za izobraževanju o naravi prinaša praktične aktivnosti za učenje o močvirjih s pomočjo zgodb. Knjiga je brezplačna z namenom, da čim širše razširi sporočilo o pomenu močvirij in o moči zgodb, ki vzbujajo ljubezen in spodbujajo k njihovi zaščiti.

 

 

LOVING THE WET.LAND e-knjiga
PESEM IZ VIRA MOČI
"Pesem iz vira moči" je okoljevarstvena predstava, ki prinaša edinstveno zgodbo, odigrano izključno s sodelovanjem nadarjenih osnovnošolskih otrok. Skozi pustolovščino v skrivnostnem močvirju se bodo učenci naučili, kako najti svoj vir moči ter spoznali ključno vlogo močvirij pri varovanju naše pitne vode. Predstava "Pesem iz vira moči" je primerna za učence prvo in drugo triado osnovne šole. Termin izvedbe predstave je prilagodljiv, tako da lahko najdemo skupni dogovor glede datuma, ki bo ustrezal vašemu urniku. Kulturni dom lahko gosti 300 otrok. Predstava traja 45 min. Izvedba je možna v dopoldanskem času, kulturnem domu v Radomljah, kjer so ustvarjeni vsi pogoji za prijetno in kakovostno gledališko doživetje. Poleg tega smo veseli, da vam nudimo predstavo v neposredni bližini na novo razglašenega Krajinskega parka Češeniško in Prevojske gmajne preko predstavitve katerega bomo učence poučili o pomenu močvirij. Cena vstopnice za posameznega učenca znaša 5 evrov. S tem zneskom pokrivamo stroške najema dvorane, produkcije in omogočamo nadaljnje izvajanje podobnih izobraževalnih projektov. Vabimo vas, da se obrnete na nas preko spodnjih kontaktnih podatkov in se pridružite tej edinstveni gledališki izkušnji za vaše učence. Telefon: 041 316 685 Mojca E-pošta: mojcakocar@gmail.com "Gledališka predstava Pesem iz vira moči v izvedbi otrok igrivo naslavlja pomen, ogroženost in čarobnost močvirja ter poudari tiste vrednote močvirja, ki so pomembne za naš fizični in duševni obstoj. Skozi otroško dojemanje sveta na nevsiljiv način pripovedovanja zgodbe prikaže močvirni svet v vsej svoji lepoti, tako raznovrstnost rastlin in živali, kot njegovo mističnost. Gledališka predstava prinaša globoka sporočila in ideje, ki so namenjene tako otrokom kot odraslim.” (Jelena Hladnik, Ministrstvo za okolje in prostor)
DRUŠTVO za poglobljeno ekologijo TERRA ANIMA O nas V medijih
Članstvo
Pogled nazaj
CENTER TERRA ANIMA Nastanek
Delovni čas & kako do nas
Najem za dober namen
Spanje na seniku
TERRA ANIMA PROJEKTI
Wet.Land
KONJESRČNI KIRON
KOLEDAR
KONTAKT:
terraanima.info@gmail.com
ali 041 980 876 - Špela