POGLED NAZAJ  - kaj vse smo že počeli Poleg gradnje zavetišč za živali in skrbi zanje, kar pobere glavnino našega časa smo našo ljubezen do naravnega sveta širile med ljudmi na sledeče načine:
SKUPAJ SMO USTVARJALI: S slikanjem mitoloških konj smo spoznavali skrivne moči naših konj in posredno tudi nas samih. Pri delavnicah kreativnega pisanja smo se učili poglobljenega stika z naravo. Ko smo ustvarjali z glino smo raziskovali umetnost dotika in starodavno obliko posvečene umetnosti. Ženske smo učile kako uporabljati orodje in raznorazne mašinice, ko smo na delavnicah izdelovale svoje tablice inspiracije. Tudi plesali smo veliko, na mivki, ob ognju, po blatu,… in še marsikatere izraze ustvarjalnosti smo izzvali kot del procesa učenja pri ostalih delavnicah in izobraževanjih.
Vodili smo izobraževanja iz poglobljene ekologije za kolektive učiteljic, vzgojiteljic in študentov.
Razrede osnovnih šol smo na zabaven način peljali v poglobljen stik z naravo, živalmi in samim seboj.
Obiskali so nas vrtci, ki so poslušali zgodbo, ki jo lahko slišijo samo osličkova močno našpičena ušesa. In otroci so se stiskali k mehkem osličkovem kožuščku in se učili kako vzpostaviti stik z njim.
GOSTOVALI SMO UMETNIKE: Naš center smo otvorili z dvema velikima damama pripovedovalstva: Inger Lise Oerlich, mamo nordijskega združenja pripovedovalcev, ki nam je pripovedovala zgodbo o moči praznovanja, ki so ga živali naučile ljudi, ter z našo čudovito Ljobo Jenče, ki je s svojo graciozno prisotnostjo naš prostor posvetila s prvim vzklikom, ko je stopila na naš senik: ''To pa je prostor, kjer se morajo pripovedovati zgodbe o Živalih.'' Alenka Rebula nam je pripovedovala, kako je Narava reševala in vodila njeno življenje, Martin Manasse, angleški pripovedovalec zgodb je zanalašč za Terra Animo pripravil izbor najlepših svetovnih zgodb o drevesih, katere je pripovedoval v Knjižnici Domžale, nato pa je še enkrat priletel v Slovenijo in jih pripovedoval še na našem seniku, ob razstavi gozdnih luči, ga je z glasbo spremljal Robi Bone. Georgiana Keable, pisateljica in pripovedovalka, ena od pionirk pripovedovanja zgodb z Naravo v Angliji in na Norveškem nam je pripovedovala naravovarstvene in navdihujoče zgodbe iz narave. Kot avtorica nagrajene knjige The Natural Storyteller nas je na delavnici učila o tehnikah pripovedovanja, kako vzpostaviti globlji stik z naravo in kako preko zgodb približati naravo otrokom in odraslim.
PRIPOVEDOVALI SMO ZGODBE: Zgodbe za vstop v poglobljeno doživljanje narave; naravovarstvene; naše resnične zgodbe o živalih; in tudi take, ki nam odkrivajo duhovne moči narave ter obredne zgodbe. Retelinge, oziroma stare ljudske zgodbe iz drugega konca, iz strani moči: O zlatolaski in njeni pristni moči; o Rdeči Kapici, ki je sledila volčjim učenjem in našla svojo primarno moč; o Mojci Pokraculji, kjer dobrota ni bila sirota ampak ravno obratno; pa o žabji kraljici… Špeli je pripovedovala zgodbe na številnih dogodkih in kulturnih večerih po Sloveniji, o drevesih je pripovedovala gozdarjem v globokih gozdovih Jelovice; O Mojci Pokraculji v gradu Kostanjevica na Krki, o bukvi v knjižnici v Domžalah, ter na šolah… Odnesla pa je naše zgodbe tudi po svetu: ganljivo zgodbo o kokoški Renci je pripovedovala mednarodni skupini mladostnikov v Naravovarstvenem centru na Tenerifih, na Storytelling festivalu na Škotskem pa je s svojo zgodbo o bukvi nastopala v družbi velikih pripovedovalcev. Tam je v sklopu dogodkov Storytelling for Nature vodila tudi delavnico. Na mednarodni konferenci o Gozdu in gozdni pedagogiki v Bohinju je vodila delavnico o pripovedovanju zgodb in uporabi te umetnosti pri delu z otroci v gozdu. Delavnico pripovedovanja zgodb za Naravo na primeru drevesnih zgodb je vodila tudi v okoljskem centru na Madžarskem. Preko zgodb: Pisma rekam smo tekom let povezovali v posvečen odnos reko in žensko, ki živi ob njej.
Delavnice za ženske:
Ženske so se na celoletnem izobraževanju Anima Equina poglabljale v mistiko konja in odkrivale skupno pot preobrazbe med žensko in konjem; Praznovale smo številne polne lune, Se učile o devetih boginjinih zapovedih; Uglaševale srčno čakro z Utripom Zemlje, Prirejale obredna praznovanja ob življenjskih prelomnicah; In izvajale obrede z blagoslovom konjevih moči. Razvili smo novo obliko interaktivnega ritualnega teatra s silami narave v predstavi/delavnici: Konji apokalipse Izvajali smo tudi delavnice svetega aktivizma za podporo določenim živalim; 13 Klanskih mater v delavnici za podporo želvam; Kraljicam Sonca v delavnici za podporo čebelam; ter Noetovi barki, delavnici za podporo celotnemu živalskemu kraljestvu.
PRIREJALI SMO ŠTEVILNE DELAVNICE:
S pomočjo živalskih kart smo pomagali mnogim najti odgovore na svoja življenjska vprašanja in jih tako ozaveščati o pomenu živalskega kraljestva in osvetliti našo močno povezanost z njimi.
Že sedem let, vsak večer, februarja in marca med žabjo selitvijo pomagamo žabicam čez cesto v našem mokrišču. Zraven tudi izobražujemo mlade in tiste malo starejše. Pridite nam pomagati in izvedeli boste kater del sebe lahko rešite s tem, ko pomagate žabicam…
Bile smo pobudnice Civilne iniciative za zaščito lokalnega mokrišča in čudovite Češeniške gmajne. Nudile smo alternativna vodenja po mokrišču; Organizirale delavnico divje hrane z Dariom Cortesejem; Otroke in družine smo preko pravljice vodile skozi gozdno učno pot in organizirale številne ustvarjalne in izobraževalne delavnice za mlade v naravi.
Neja Meta je bila ena izmed mednarodne skupine umetnikov, ki so na Češkem klesali geopunkturni krog posvečen živalim, pod vodstvom Marka Pogačnika.
Za člane društva smo organizirali ustvarjalne delavnice ter raziskovalne izlete k krajem. O izletu k Muri si lahko preberete v reviji Sensa. S svojo umetnostjo smo prisostvovali na dražbi v kinu Šiška in tako donirali Balkan River Defense-u; podprli smo prizadevanje za podporo reki Muri; sodelovali smo z Naravovarstvenim centrom na Tenerifih, donirali smo Whale and dolphin conservation na Škotskem, po svojih močeh podpiramo tudi Kokija ter aktiviste in umetnike, ki smo jih tekom delovanja našega društva spoznale.
Za dobre vibracije smo organizirale različne dogodke: S Shamballo smo prepevali na seniku, gostili Afriko in se učili bobnanja, potovali z zvokom in prisluškovali vplivu gonga na naša telesa (in na konje ☺). Začele smo z glamurozno čarobnimi, tematskimi zabavami: Faery party. Prva je bila v duhu Irske s skupino Noreia in irskimi pravljicami ter pevskim zborom Drouz, ki je na našem seniku prepeval irske pesmi. Praznovali smo čarobna bitja narave in naravni svet.
Izdali smo dve knjigi, medtem ko se nove tri pripravljajo za tisk. Tako pa smo širile svoje poslanstvo v medijih...
CENTER TERRA ANIMA Nastanek
Delovni čas & kako do nas
Najem za dober namen
Spanje na seniku
TERRA ANIMA PROJEKTI
Wet.Land
KONJESRČNI KIRON
KOLEDAR
DRUŠTVO za poglobljeno ekologijo TERRA ANIMA O nas V medijih
Članstvo
Pogled nazaj
KONTAKT:
terraanima.info@gmail.com
ali 041 980 876 - Špela