KLIC PREBUJENJA za Ženske NOVE DOBE
Čeprav morda na prvi pogled še ni videti tako ampak usoda sveta leži v ženskih rokah in to ravno v tem času, ko je ženska v resnici pozabila kaj sploh pomeni biti Ženska. Zemlja je ženska. In Zemlja se prebuja v novo dobo. Se bo z njo prebudila tudi ženska? Ali se bo moralo človeštvo za vedno ločiti od Zemlje, še preden smo sploh dojeli pojem utelešenja?
Ženska nove dobe mora najprej obuditi svojo prvotno vlogo, svojo prvinsko naravo, takoj zatem pa jo čaka že nova vloga, kot nosilko življenja, da razširi svoje naročje in vanj ob koncu sveta vzame še druge oblike življenja. Časa ni več veliko, zato pozivamo in na vse možne načine spodbujamo ženske, da se prebudijo v svojo avtentično moč, ki pa seveda temelji na globoki povezanosti z naravo. In zato v Terra Animi podajamo svoje roke enako mislečim ženskam - v prijateljstvo, sodelovanje in pot v novo dobo, katere ne bo brez mojih, tvojih in njenih korakov.
PROJEKTI: RAZVOJNI CENTER PRIPOVEDOVANJA ZGODB ZA NARAVO
*
EKOARTIVIZEM:
Rdeče kapice Nove dobe
*
ZOOMANTIJA
*
KLIC PREBUJENJA ZA ŽENSKE NOVE DOBE
*
KIRON KOT RAZISKOVALNI CENTER GLOBLJIH RAZSEŽNOSTI KONJ
*
POGLOBLJENA EKOLOGIJA ZA OTROKE
*
VEGANSKI NAČIN ŽIVLJENJA
*
PONOVNA POVEZAVA ČLOVEKA Z ZEMLJO: ZAČNIMO PRI SVOJEM VRTU
*
KLESANJE: POGOVOR S KAMNOM
*
ŽENSKE, KI SADIJO DREVESA
*
ZALOŽBA TERRA ANIMA
*
VILINSKE LUČI
*
AQUA ANIMA
KAKO JE BILO VČASIH IN KAJ NAS ČAKA V TEM ČASU?
Tisoče let že živimo v strogi patriarhalni družbi, da smo pozabile kdo sploh smo in kakšna je pravzaprav naša vloga ženske. Seči moramo daleč nazaj, v neolitik, par tisočletno obdobje v naši zgodovini, katere vodstvo je bilo zaupano ženski in njenim načelom. Bilo je obdobje miroljubne družbe in velikega razcveta umetnosti. V neolitiku smo ženske preučevale življenje, čudež življenja, žensko telo kot posodo kreacije, materinstva in negovanja. Opazovale smo naravo, videle smo močno povezavo z živalmi, saj številni kipci upodabljajo živalske boginje, medtem ko znaki in ostali simboli pričajo o sodelovanju z rastlinskim svetom in učenju o globljem pomenu osnovnih elementov, kot so zemlja, voda, ogenj in zrak. Kaj pa preučuje sodobna ženska? Kaj časti? Kaj ustvarja? Preučuje ženske revije, shujševalne metode, časti akcije v trgovinah in ustvarja svoje artistične nohte in položaj v družbi?
Ko ženska izgubi stik sama iz sabo, postane opravljiva, zajedljiva in tekmovalna. Pa nič od tega ni njena prava narava. V sodobni ženski je veliko bolj prisoten arhetip mačehe, kot pa matere. V vseh nas. Pustimo ob strani, kako se ženska vede do svojih otrok, poglejmo raje večjo sliko: kako se vede do Življenja v vseh njegovih oblikah, ki ji prečkajo pot. Precej mačehovsko, se vam ne zdi?
Če bi ustvarjalno živela sebe, ne bi imela prostora za opravljanje, namesto zajedljivosti bi bila spodbudna in namesto tekmovalnosti bi vedno znova iskala sodelovanje. Julija in avgusta vsak petek plešemo Ples Življenja več v koledarju
JE ČAS ZA MATRIARHAT NOVE DOBE?
Matriarhat nove dobe ni mišljen kot prostor ki izključuje moške, ampak bolj kot prostor, ki kliče nazaj prvotno moč ženske, ker šele ženska kot taka bo lahko vodila prave odnose in vzgajala prave nove ljudi. Ko smo me tri same začele z gradnjo hleva na sredini čisto praznega travnika, smo naletele na različne odzive. Večinoma so bili spodbudni in zelo pozitivni, a moram priznati, da smo naletele na lepše odzive od moških. Kot bi nekje v podzavesti vedeli, da ženske zmoremo vse, so bili spodbudni, čeprav kar precej začudeni. Medtem ko so me ženske presenetile. Pričakovala sem iskro v njihovih očeh, vzklike: “To, babe!”, upanje in navdih, da tudi one zmorejo vse. Saj je bilo veliko tega, a bilo je tudi veliko nečesa čisto nasprotnega v smislu povešenih pogledov, kot da počnemo nekaj kar se ne spodobi, da ženska nikoli ne zmore nečesa zgraditi tako dobro kot moški in celo, da kaj je narobe z nami, da ne moremo dobiti moških, ki bi gradili za nas. Je ženska samozadostnost res tako strašljiva? Morda še bolj zanjo, kot zanj? Me nikoli nismo hotele zanalašč izključiti moških, preprosto je samo tako naneslo, da smo se zbrale samo ženske. Naša edina prednost je bila pravzaprav v tem, da nismo verjele v dogme kdo ženska je in kaj zmore. Konec koncev smo se dolgo borile za svobodo konj, porezale smo jim vse vrvi, s katerimi so bili zvezani in jim pustile, da se lahko pristno izrazijo in seveda se je posledično to preneslo tudi na nas. In tako smo bile me tri, ki smo hotele materinsko poskrbeti za te, ki smo jih vzele v svojo družino in ker so to bili pač konji je to pomenilo postaviti hlev. In ker ni bilo denarja, da bi plačale delavce, smo ga postavile pač same. Tako preprosto. Če vas zanima zgodba o tem, kako smo gradile, ste dobrodošli, da si jo preberete tukaj.
Ko gledamo nazaj v neolitik se sprašujemo, kako je lahko iz tako popolno urejenega sveta nastala naša egocentrična patriarhalna civilizacija. Kaj je šlo narobe? Ne vemo, ampak, kar je gotovo je, da za to ne smemo kriviti moških, ker vsak moški je bil najprej sin v ženskih rokah. Zato sprejmimo odgovornost, ozdravimo svoj ženski princip in stopimo v svojo pravo moč, kajti šele take bomo lahko vzgajale nove sinove človeštva.
Ni zanalašč, da se vse novodobne duhovnosti zavzemajo za ponovno obuditev boginje. Nekaj je gotovo, taka kot je bila, sigurno ne bo več. Obdobje patriarhata jo je zaznamovalo in za vedno spremenilo. Če bo sposobna vstati, bo ravno zaradi te izkušnje postala močnejša in veličastnejša kot kadarkoli prej.
STRUKTURA NOVE DRUŽINE: v iskanju vzporednic pri veliko starejših družbenih strukturah živali Ženske pri nas velikokrat občudujejo povezanost in sodelovanje, ki ga čutijo med nami, našo pristno prijaznost. Bolj ko se približuješ naravi, bolj se nam tudi struktura družbe začne kazati v novi luči. Zato moramo našo ozko strukturo družine moramo razširiti in obuditi sveto povezanost, katero smo si ženske v starih kulturah nekoč delile. Danes se ne gre zato, da bi želeli ponoviti neke stare vzorce matriarhata, gre se zgolj za to, da stavimo na ženske, ki še imajo v biologiji svojih teles zmožnost za negovanje, da postavimo temelje nove družbe, predvsem pa, da ozdravimo današnjega človeka (začenši z ženskami) te bolestne sebičnosti. Družina ni tesno zaprta znotraj krvnega sorodstva, pač pa se odpre in zaobjame še ostale oblike življenja, ki so del našega širšega doma. Za nas so del naše družine naše živali s katerimi živimo; spomladi žabice, ki jim pomagamo čez cesto; drevesa, s katerimi dihamo; gozdne živali, v katerih dom vedno vstopamo spoštljivo; vsaka žival, ki nam prečka pot in potrebuje pomoč; otroci drugih mam, ki si z nami delijo občutljivost in ljubezen do narave ter prijatelji s katerimi sodelujemo pri tkanju lepšega sveta. Glede na prenaseljenost sveta bo vedno manj žensk podlegalo pritisku, da morajo imeti otroke in se bodo raje predale svojemu lastnemu samouresničenju, rojevanju kreativnega izraza in skrbi za tiste, ob katerih se jim odpre srce. Tako nastajajo aktivistke, bojevnice, varuhinje, zaščitnice, zdravilke, povezovalke, umetnice, vizionarke, govorke in poetinje lepote.
Matere nove dobe bodo morale v svojem naročju držati mnogo več, kot zgolj svoje otroke, če bomo hoteli ohraniti življenje na tem planetu.
PRIZEMLJENA IN Z NARAVO POVEZANA DUHOVNOST
ŽENSKA KOT USTVARJALKA Tudi duhovni razvoj je zelo zaznamovan s patriarhalno kulturo. Spodbuja se razvoj v neke nedosegljive hierarhične višave, ki nimajo nobene veze z Življenjem. Človek se povezuje z nekimi entitetami in ideali, medtem, ko ni več sposoben pristne povezave s sočlovekom, kaj šele z drugimi bitji, s katerim si deli življenje.
Ženska duhovnost je bila vedno močno povezana z naravo, nikoli hierarhična, pač pa vseobsegajoča in ciklična. Kozmologijo stvarstva ne išče v nekem oddaljenem vesolju, pač pa v notranjih nad in pod svetovih vsakega utelešenega bitja. Z nogami trdno, a nežno na tleh, ljubeča do vsakega bitja narave, saj ve, da je Ljubezen glavna Pot duhovne rasti. V starih časih so častili trojnost boginje v vsaki ženski; devico, mati in starko. Včasih se zdi, da je bilo tisoče in tisoče let premalo, da bi se zares navadile živeti v teh ciklih, medtem, ko nas danes čaka že novo trojstvo, katerega moramo poleg osnovnega sprejeti in to je: prebujanje nove trojne boginje znotraj vsake ženske: Flore, katera bo skrbela za intimno povezavo z rastlinami, Favne, katera bo skrbela za prepletenost z živalmi in Gaje, katera bo skrbela za osebno povezanost z Zemljo. Ste vedeli, da je bila prva umetnica ženska? Znanstveniki so nedolgo nazaj predložili dokaze, da so bile jamske poslikave, kot prvi izraz človeške ustvarjalnosti delo prav ženskih rok. Ustvarjalnost je nedvomno vodilna sila človeškega razvoja. Dobra umetnost pa je vedno bila bližnjica do srca. In zato je zagotovo vrhunec bivanja v človeški obliki ravno v premnogih možnostih ustvarjalnega izražanja. Zato pravimo, da je ustvarjalnost, ne intelekt, vrhunec človeške rase. Do sedaj smo v dominaciji moške energije, tisočletja razvijali intelekt, a prišli smo do konca in sedaj je zadnji čas, da začnemo razvijati ustvarjalnost; tako globoko po žensko, da prikličemo nazaj čarobnost in svetost življenja, katero smo z intelektom spregledali. Čas je za kulturo srca, če ne bomo postali roboti.
Pridite kdaj k nam, kjer pijemo vodo iz Pegasovega izvira in se 'opijamo' z inspiracijo, prebujamo naša čutna in instinktivna telesa in se packamo z ustvarjalnostjo. Predvsem pa odpiramo vrata svojim notranjim globinam. Oziroma, kot je najbolje o ustvarjanju rekla ameriška slikarka Georgia O'Keffe:
Whether you succeed or not is irrelevant, there is no such thing. MAKING YOUR UNKNOWN KNOWN IS THE IMPORTANT THING. Sicer pa v Terra Animi raziskujemo posvečene in obredne oblike umetnosti in ustvarjalnosti, ki izvirajo iz poglobljenega vpogleda v skrivnosti naravnega sveta. KAJ PA VSAKDANJE ŽIVLJENJE?
Zagotovo je najpomembnejši preskok v zavesti, ko se odločiš, da ne boš nikoli delala le zato, da boš zaslužila, pač pa boš služila, zato, da boš lahko delala. Ta na videz preprost zasuk v zavesti naredi vso spremembo in tako se začne pot k izpolnjenosti. Tako se vzpostavljajo novi poklici: ko si dejansko po-klican od lastnega srca ali duše. Druga zelo pomembna zadeva je vsakdanja odgovornost. Zavedanje, kaj v resnici podpiram, ko razdajam svoj čas ali denar. Ne moremo se zgražati nad potilnicami in izkoriščanjem otrok in obenem nositi obleke iz trgovskih centrov velikih korporacij, niti si ne moremo več zatiskati oči nad onesnaženjem, ki ga te firme povzročajo. Ravno tako ne moremo biti proti mučenju živali in kupovati usnjene proizvode, jesti meso ali ostale živalske proizvode. Prebujena ženska ve, da z vsakim grižljajem mesa del nje zavihti sekiro nad nemočnim bitjem. Pomembno je, da se ozavestimo tudi glede manj očitnih reči, kot je na primer palmino olje, ki je praktično povsod in se zavemo, da smo s kupovanjem izdelkov, ki ga vsebujejo del grozljivega izsekavanja deževnih gozdov in uničenja doma še zadnjih orangutanov. Kot potrošniki imamo večjo moč v svojih rokah, kot si mislimo. In to vsak dan. Z vsakim evrom podpirajte življenje in življenje bo podpiralo vas. Pomembno je tudi, da podpiramo lokalno pridelavo hrane, pomembno je, da se upremo trgovskim centrom, (katerih imamo v Sloveniji največ na prebivalca) s tem, da ne hodimo vanje. Pomembno je, da podpremo firme, ki se zavzemajo za trajnostni razvoj in domače reči. Pomembno je, da poskušamo za seboj puščati čim manj smeti. Ste se kdaj primerjali s čebelico? To drobno bitje pušča za seboj svet obilja (ko cvetki katerih se je dotaknila postanejo sadeži - večine našega sadja in zelenjave brez nje ne bi bilo). Kaj pa pušča človek za seboj? Goro smeti, onesnaženo reko, zastrupljen zrak, izsekane gozdove, umorjene živali, z asfaltom in betonom zadušeno ter s pesticidi zastrupljeno zemljo,…?
Naša molitev je: Čebelica prosim nauči me, da bom kot ti… da bom za seboj puščala svet izobilja in lepote…s svojo umetnostjo, s svojimi dejanji, tak svet, ki bo nahranil druge in drugi bodo semena sadov lepote sadili naprej…
*…in še globlje odgovornosti, ki čakajo Žensko nove dobe. Za čim ali pred čim boš stala? Za kaj se boš borila? Čemu boš posvetila svojo čarobno moč? Varuhinje Življenja naj čuvajo Lepoto, ki še je; Bojevnice za Naravo naj se borijo proti uničevanju; Svete aktivistke naj s svojimi rituali in meditacijami pomagajo na drugih ravneh in Ustvarjalke nove dobe naj s svojimi vsakodnevnimi dejanji spreminjajo svet! Dobrodošla… in hvala, ker si prebrala.
CENTER TERRA ANIMA Nastanek
Delovni čas & kako do nas
Najem za dober namen
Spanje na seniku
TERRA ANIMA PROJEKTI KONJESRČNI KIRON KOLEDAR
KONTAKT:
terraanima.info@gmail.com
ali 041 980 876 - Špela
DRUŠTVO za poglobljeno ekologijo TERRA ANIMA O nas V medijih
Članstvo
Pogled nazaj